El marbre de Poblet a Nova York

poblet-12345

El gener de 1913, la Gazeta de la Conca -que es publicava a Montblanc- es feia ressò d’una notícia llegida al suplement artístic del periòdic americà The New York Herald.

En el nostre treball “L’Espluga de Francolí en els setmanaris de Montblanc. (1903-1923)” ho comentarem a tall d’anècdota (pàgina146) i intentàrem fer algunes indagacions per mirar de trobar la fotografia del marbre que anomena. No ho aconseguirem. Ara, en la recerca d’un altre tema ben allunyat, hem trobat la notícia i la imatge en un altre periòdic, The San Francisco Call de San Francisco, a Califòrnia, en l’edició del 23 …

Continuar Llegint

Kim Weston sota un cel andalús

IMG_8188_red

Que una de les nissagues més reconegudes de la història de la fotografia exposi a la Conca de Barberà no hauria de passar desapercebut. Kim Weston, nét d’Edward Weston exposa juntament amb 9 autors més a la sala gran del MVR on, fins a finals de juny, es pot veure l’exposició col·lectiva internacional Sota un cel andalús.

Un viatge que seguia l’estela realitzada per Washington Irving al segle XIX descrita als Tales of the Alhambra, i que es va convertir en el leitmotiv cap l’exploració del nu femení emmarcat en l’atmosfera del sud d’Espanya. Una aproximació dirigida per …

Continuar Llegint

Amanida de carbassó, albergínia i coriandre

cabr3

Aquesta amanida és idònia per fer a l’estiu, doncs està feta amb productes de l’època i és refrescant, bonica de colors, lleugera, sana… Jo no em canso mai de menjar-la, ja que és una de les meves preferides.

Ingredients: 1 carbassó, 1 albergínia, 2 cullerades de suc de llimona, sal, pebre, oli i coriandre.

Tallarem l’albergínia a rodanxes primes les salarem i les deixarem reposar una bona estona perquè deixin anar líquid. Les rentarem, eixugarem, les untarem amb una mica d’oli per les dos cares i les posarem al forn escalfat a la temperatura de 250 º uns 8 minuts, …

Continuar Llegint

Reconeixement europeu de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Pa de Pagès Català

El Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) va publicar ahir, 20 de febrer de 2013, la inscripció de la IGP Pa de Pagès Català en el registre comunitari de les denominacions d’origen protegides i de les indicacions geogràfiques protegides. Aquest producte s’afegeix a la llista de més de 1.100 productes agroalimentaris amb Denominació d’Origen Protegida (DOP), Indicació Geogràfica Protegida (IGP) o Especialitat Tradicional Garantida (ETG), que compten amb l’empara de la UE. Més de 160 d’aquests corresponen a aliments produïts a l’Estat espanyol i 18 a Catalunya.

Aquest reconeixement europeu està en la línia de la voluntat del Departament …

Continuar Llegint

Científics europeus es reuneixen a Poblet per analitzar com adaptar els boscos mediterranis

cien_600

Els passats 8 i 9 de novembre, científics i gestors de diferents països de la Unió Europea es van reunir, primer a Barcelona i posteriorment al monestir de Poblet, per tractar la problemàtica que afecta els boscos amb el progressiu increment dels efectes del canvi climàtic.

En el marc del projecte MOTIVE (Models for Adaptive Forest Management-Modelització de la gestió forestal adaptativa), finançat per la Comissió Europea, aquest grup de treball analitza les millors opcions disponibles perquè els boscos encaixin millor les noves condiciones climàtiques: sequeres estiuenques més persistents, temperatures elevades i fenòmens extrems més freqüents.

El Bosc de Poblet …

Continuar Llegint